✔ Snabb leverans
✔ 30 dagars öppet köp
✔ Handla nu, betala sen
logo
FavoriterFavoriter

Traditionellt hantverk och lokal produktion – ett besök i skofabriken

Bara ett par kvarter från Vårdväskans lokaler i Falkenberg finner vi Marcus Nilssons skofabrik. I den rostfärgade byggnaden tillverkas några av Vårdväskans bästsäljande skomodeller – med traditionellt hantverk, maskiner som varit trotjänare i årtionden och utan skadliga kemikalier. Vi har fått följa med vid tillverkningen av vår populära arbetssko Beez Trés Chic och passade samtidigt på att ta ett snack med Marcus om arbetet inom skotillverkning och det gedigna hantverket som länge har gått i arv i skostaden Falkenberg.

Marcus Nilssons skofabrik ligger bara några minuters promenad från Vårdväskans lokaler i Falkenberg och här är skotillverkningen i full gång. I de nybyggda lokalerna trängs skor på långa vagnar med skinn i olika färger, mer än ett halvt sekel gamla maskiner och arbetsbänkar anpassade för olika moment i tillverkningsprocessen.

Marcus pappa Arne började i slutet av 1950-talet arbeta i en skofabrik, endast 14 år gammal. På den tiden fanns ett flertal skofabriker i Falkenberg, men många började under 70- och 80-talet att gå allt sämre och så småningom avvecklas. 1980 startade Arne egen skotillverkning hemma i garaget och direkt efter gymnasiet följde Marcus i sin pappas fotspår. Vad som skulle bli ett sabbatsår innan fortsatta studier ledde till slut till Marcus egen skofabrik – den enda som finns kvar i Falkenberg i dag.

- Vi jobbar på det omoderna sättet som pappa lärde sig i slutet på 50-talet. Då fick man lära sig alla steg, från början till slut. Eftersom vi bara är två personer som jobbar här, så måste vi kunna göra allt. Det är otroligt varierande.

Traditionell tillverkning av Vårdväskans vårdskor

Ett besök i skofabriken med Vårdväskan

I fabriken är det inte bara det traditionella arbetssättet som har gått i arv – de flesta maskinerna som används under skotillverkningen har hängt med sedan 1960-talet. Numera produceras inga nya maskiner i Sverige, utan man får köpa begagnat eller söka sig till exempelvis Kina. De maskinerna håller dock inte i närheten av lika länge som de gamla robusta modellerna från mitten av 1900-talet.

- 80–90 % av de maskinerna som min pappa flyttade hem till sitt garage 1980 och som han jobbade med där i 35 år, har hängt med mig hela tiden. Vissa maskiner har jag inte ens fyllt på med olja på 30 år. Numera köper man inte nya svensktillverkade maskiner, utan man får hitta begagnade. Jag har nog köpt fem, sex skofabriker genom åren bara för att komma åt gamla maskiner och gamla verktyg.

Vad är då skillnaden mellan Marcus skofabrik med gediget, traditionellt hantverk och en större fabrik med massproduktion?

- Volymen naturligtvis. Det vi tillverkar på ett år, kan en stor skofabrik tillverka på en dag. I min fabrik rör vi varenda sko genom hela processen, vi är med precis hela vägen. Det är jag som köper in bottnarna till skorna, skinnet och metallspännena, och ser till att maskinerna fungerar. Jag är med från att vi börjar planera en tillverkning till att vi levererar skorna. Det är väldigt ovanligt i dag.

Hållbarhetstänk från början till slut

Det andas tradition och hållbarhet i Marcus fabrik – här finns hållbarhetstänket med hela vägen från byggnationen av fabriken till själva skotillverkningen. Fabriken är Sveriges största byggnad i cortenstål, ett material som gör det möjligt för byggnaden att stå kvar långt efter vår livstid.

- Ett av målen när vi byggde denna fabrik var att det ska vara en PVC-fri fabrik, inte bara i skotillverkningen utan även i själva byggnaden. Här får inte finnas någon PVC, det har jag varit extremt noga med. Det kommer inte in här.

Marcus är också noggrann med att undvika kemikalier i största möjliga mån. Inga farliga kemikalier får hanteras ute i fabrikens produktionsdel, och när de väl måste hanteras görs detta med stor försiktighet.

- Vi undviker kemikalier nästan helt och hållet. Vid de tillfällen vi arbetar med kemikalier, när vi måste limma skor, använder vi ett separat rum i andra änden av fabriken. Då är det masker och handskar på, och vi använder fläktar. Annars försöker vi ha en så kemikaliefri fabrik som möjligt – inne i produktionen finns ingenting.

Ett besök i skofabriken med Vårdväskan

Passionen för skotillverkning

Det är alltså genom traditionellt hantverk i en lokal fabrik som några av Vårdväskans mest populära skomodeller tillverkas. Här har maskiner, arbetsmetoder och passionen för skotillverkning gått i arv i decennier.

- Vi ska göra hållbara skor med hållbara maskiner och vi ska ha en hållbar fabrik. Jag har jobbat på att utveckla och förbättra vår tillverkning av skor under alla år. Det är väldigt, väldigt roligt att vara här i skofabriken. Det är förbannat kul!